education

Unitec Hub

Unitec Hub

Auckland

2018

This project, initiated in 2014, is the first step in the transformation of Unitec’s Mt Albert campus.  This involves changes to both the physical environment and the pedagogy of learning at Unitec.  An important part of the transformation is to make the campus ‘more sticky’, meaning students and staff spend significantly more time there, and interact in new ways.

The site was a courtyard enclosed by two and three story buildings built in the late 1990’s.  This space was under-used and unattractive, with significant environmental drawbacks.

The brief was for a large open-plan social commons designed to simultaneously fulfil roles as a library, a social gathering space, a learning environment where students will collaborate and learn from each other, a café and food service space, and a space where a range of student support services would be provided.

A visually stimulating interior with a strongly Pacifica flavour was required.

We decided to fully enclose the courtyard to create interior space that is temperature controlled (passive methods are used for cooling, while the floors are internally heated in winter), carpeted for acoustic absorption, and with comfortable furniture.  Computer-controlled operable windows and bird proofing mesh have been used as design elements.

We addressed the prior lack of a focus for the campus by providing a large, singular enclosure, higher than all the existing buildings, in a strong, unified design which is the dominant architectural element in the view across the green space fronting the campus.  Many of the less well-resolved older architectural elements have been removed, or trimmed to abut the new, larger form. This has the effect of making the existing elements surrounding the central form sub-subservient to it and giving the whole a sensible hierarchy.  The main element of the brief – the social learning space – is clearly legible in the overall form.

ASC won the 2018 Auckland Architecture Award in the Education Category; the Resene Colour Award; and Merit Award at the Property Council Awards for this project.